Kraków

No mo!

Nyt kun on lumi tullut maahan niin on hyvä käydä läpi keväisen Puolan reissun Krakovan osuus. Tai no, ainakin sen verran mitä siitä vielä muistan. Sää muuttui Krakovassa hieman huonommaksi niin kuvatkin on tällaisia synkkiä.Miun hiljainen ja rempattu hostelli oli ihan tuossa pääaukion kulmalla, tuosta isosta kirkosta oikealle. Kaveri tuli vastaan asemalle kun tulin Wroclawista ja saattoi perille mikä oli oikein jees niin ei itse tarvinnut sumplia. Jätin tavarat respaan ja sitten kaveri kerkesi vielä sen verran viettää aikaa että mentiin raitiovaunulla hänen koulunsa että Krakovan modernin taiteen museon pysäkille. Sitä oli minulle suositeltu ja syystäkin, se oli nimittäin erittäin erinomainen. Tykkäsin paljon enemmän kuin Kiasmasta sorget vaan. Sitten ajoin ratikalla takaisin keskustaan yhtä pysäkkiä liian pitkälle kun en tajunnut että kadut näyttää eri puolilla erilaisilta...

Krakovan itse keskusta-alue on aika pieni. Joen rantaa oli mukava kävellä kohti Kaszimierskaa, kaupungin entistä/seminykyistä juutalaisaluetta, joka nykyisin on se kaupungin hipsterialue, vähän niinkuin Kalamaja Tallinnassa ja Kallio Helsingissä. Olisi voinut vähän enemmänkin kaupungin nurkkia kuluttaa, mutta epävarma sää ei houkuttanut sitten pitemmille rundeilla kuitenkaan.



Nää kirkot oli kyllä ihan huikeita sisältä. Kävin tuolla heti ekana kun kaamea sadekuuro iski päälle heti hostellista astuttua.









Krakovassa tuli käytyä monenmoisessa museossa kun välillä oli niin huono ilma. Kävin jossain yleismuseossa missä oli taidetta ja jotain vaatteita ym. haarniskoja, ja sitten erittäin mielenkiintoisessa museossa/galleriassa, missä oli esillä juutalaista nykytaidetta ja toinen osa oli valokuvanäyttely juutalaisten historiasta Puolassa. Tämä siis kahdessa suhteellisen pienessä tilassa, mutta vietin siellä varmaan kolme tuntia. Jokaisen kuvan alla selitettiin historiaa ja se ei todella ollut mitään kevyttä faktaa. Minulla ei ollut eikä ole mitään intressiä käydä Auschwitzissä, tuon näyttelyn kuvat ja tekstit kertoo sitä tarinaa paremmin kuin mennä pällistelemään paikkaa kuin mitä tahansa korkeasaarta.

Mutta, ruuasta sen verran että UNOHDIN MAISTAA ITSE KRAKOVAN MAKKARAA!! Tajusin tämän vasta jälkeenpäin :D. Mutta puolalaisia pelmenejä maistelin semmoisessa pikkuisessa vähän nuhjuisessa selvästi jonkun perheen omistamassa ravintolassa, mäkkärillä kävin kerran ja olin niin turistina pyörimässä kun niilläpä ei ollutkaan erillään ketsuppi+pillipöytää! Pyörin kuin puolukka siellä tungoksessa... Sitten hain myös eväitä sieltä naurettavan halvasta marketista ja nautiskelin hostellin lattialla :D Vikana päivänä toinen kaveri vielä kerkesi muutamaksi tunniksi hengailemaan ja oli mukava lähteä kotmatkalle. Yksi niiiin hyvä puoli Helsingissä on se että lentokentälle meno ei a. vie aikaa ja järjestelyjä b. maksa seutulippua enempää (vrt. autohalli tai kaukobussi/juna). Ja vielä itse bussimatka jäi mieleen: teinit soittaa puhelimesta vadelmavenettä volyymit kaakossa, yksi teini tulee alepan kassin kanssa 24h alepasta, alkaa syödä kylmää roiskeläppää, tiputtaa sen loppuvaiheessa lattialle, avaa tyynesti uuden, ja perus vänkäämiset kuskin kanssa piippasko se korttikone vai ei ja tuliko joku maksamatta. Tiesi kyllä että nyt ollaan bäk in finland ;)

Comments

Popular posts from this blog

Filippiinit 1

02.12.2012